Ехинацея – мощен имуностимулатор

Ехинацеята (Echinacea) е използвана като лечебно растение още от индианските племена.

За лечебни цели се използват стъблото, цветовете и корените – укрепват имунната система на организма и предпазват от инфекции.

Специалисти твърдят, че профилактичното прилагане на билката може да намали риска от ринит с 58%, а нейното прилагане по време на заболяване намалява два пъти продължителността му.

Американски фармацевти, цитирани от USA Today, заявяват, че ехинацеята не само повишава имунитета, но в съчетание с витамин С, растението е способно да намали риска от заболяване от хрема с 86%.

Освен това в медицината е известно, че растението действа положително при кашлица и главоболие.

Ехинацеята влияе благоприятно и върху трудно лечими и нелечими със съвременните конвенционални средства хронични хепатити, хронични бронхити, хронични пиелонефрити, синузити и много други вирусни заболявания като рецидивираща херпесна инфекция например

Какво трябва да знаем за активните съставки на ехинацеята?

В състава на тъканите си растението съдържа някои интересни за науката, но все още слабо изучени вещества, присъщи само за род Ехинацея. Сред тях са: ехинацен, ехинолон, ехинакозид, ехинацин B, ехинацеин.

Само три от съществуващите в природата видове ехинацея притежават ярко изразени лечебни свойства, така че, ако не сте билкари, е най-добре да си набавите билката от специализиран магазин.

Какви болести лекува билката ехинацея?

Билката се прилага успешно за лечение на рани, херпеси, възпаления, изгаряния, уринарни и респираторни инфекции.

Успокоява болки в гърлото, кашлица, главоболие.

Лечение с ехинацея дава добри резултати и при вагинит, синузит, уртикария и обрив, възпаление на венците, грип, отит, цистит, язви на стомаха.

Как се прилага ехинацея за лечение?

Ехинацея Тинктура

Цветовете на растението се изстискват и полученият сок се залива с 300 мл алкохол (ракия например) и се оставя да престои така 15-20 дена на прохладно място, след което се прецежда. Около 20-30 капки от тинктурата се разтварят в чаша вода и се пият за подсилване на имунната система всеки ден по два-три пъти.

Правете курс от две седмици, една седмица почивка, отново три седмици и т.н.

Тинктурата от ехинацея има благоприятно лечебно действие и при рани, абцеси и кожни възпаления (налагайте болното място с напоен с тинктура памучен тампон).

Ехинацея Чай

Чай от ехинацея се приготвя като се запари една супена лъжица изсушени цветове на билката в 500 мл вряща вода.

Гаргара с чай от билката се препоръчва при болки в гърлото.

Странични ефекти при прием на ехинацея

При орален прием ехинацея се смята за генерално безопасна.

Въпреки това са наблюдавани реакции на свръхчувствителност.

При клиничните проучвания най-честите нежелани реакции са от стомашно-чревен характер.

Здравословни ползи от ехинацеята

Силен имуностимулатор

Екстрактите от растенията в рода Ехинацея имат активизиращ имунната система ефект. Те въздействат върху активността на продукцията на имунни Т-клетки, усилват склонността на лимфоцитите да фагоцитират (“изяждат”) бактерии.

Противовирусен и антибиотичен ефект

Причина за антибиотичния ефект на растението е ехинакозидът, чиято сила сравняват с тази на пеницилина. Ехинацеинът от своя страна изглежда се противопоставя на действието на ензима хиалорунидаза, с чиято помощ бактериите проникват в тъканите. За съжаление изследванията в тази област са крайно недостатъчни, но независимо от това ехинацея има достатъчно доказани лечебни своиства.

източник: https://stanimirmihov.com/ehinaceq-echinatseya/