Блатен тъжник билката срещу 40 болести

Блатният тъжник е едно много непретенциозно и за сметка на това уникално в ползите си растение. Расте на различни места и цъфти продължително – на практика до късна есен. А нежните му цветчета разпръскат приятен аромат. Използвано е много често и от векове в народната медицина в различни части на света. Неслучайно го  наричат билката срещу 40 болести, а сред другите му имена най-често срещаното у нас е брястолистно орехче.

Интересен факт, е че името на аспирина идва от думата спирея, spiraea, което е старото наименование на блатния тъжник. Учените са открили, че няма друго лечебно растение, което да има по-високо съдържание на естествени салицилати. Това са безвредните аналози на аспирина, който представлява синтетична салицилова киселина. 

Ескпериментални условия декоктът, етерният и алкохолният екстракт от блатния тъжник понижават кръвното налягане под 40% за време, по-продължително от 20 минути (Petkov, V., L. Rainova, I. Tzonev, M. Marinov, M. Penova, S. Ivantscheva. Arch. Union Mid.Balkanique, 7, 1969 ).
Блатният тъжник предпазва стомашно-чревния тракт и променя действието на салициловата киселина. Продължителната употреба на аспирин може да доведе до стомашни язви и кървене, при брястнолистното орехче няма тези странични ефекти. Нещо повече, то е нежно за храносмилането средство, което помага за намаляване на киселинността и дори намалява нивото на киселинност в организма, както се вижда от влиянието му върху артритната и ревматична болка, която не се облекчава само от противовъзпалителното действие. Тази билка илюстрира много добре факта, че билковите лекарства не могат да бъдат разбрани, само разглеждайки техни изолирани активни съставки.

В народната медицина свежите цветове на дрогата се използват като противовъзпалително, противоревматично и диуретично средство. В средните векове растението се е считало за превъзходно средство при заболяване на ставите. Въз основа на свои и чужди наблюдения Leclerc (1935) счита, че блатният тъжник е едно от най-добрите помощни средства за получаване на диуретичен ефект при лечението на различни видове асцит и други отоци и при лечението на ставния ревматизъм. Българската народна медицина използува растението като диуретично средство при асцит, плеврит, пясък на бъбреците, а също така и при ревматизъм и подагра.

Артрекс е противовъзпалителна билкова смес от блатен тъжник и коприва в помощ на нормалните ставни функции. Блатният тъжник (Filipendula ulmaria) и копривата (Urtica dioica) са изключително богати на салицилати и флавоноиди, които определят техните обезболяващи, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *