Африкански пеларгониум, Африкански здравец

Африкански пеларгониум, Африкански здравец
Сем. Geraniaceae (Здравецови)
Автор: д-р Биляна Петрова


Африкански пеларгониум, Африкански здравец (Pelargonium sidoides, African geranium) представлява храстовиднo, лечебно растение, което принадлежи към семейство Здравецови (Geraniaceae). Известно е и с имената Umckaloabo и South African Geranium.

Устройство на африкански пеларгониум

Коренът на растението е с тъмен цвят отвън и червен отвътре. Листата водят началото си направо от него, като разполагат с дълги дръжки и имат сърцевидна форма.

Растението се отличава с теснолистни, големи червени цветя, притежаващи по-дълги дръжки от листната маса.

Разпространение на африкански пеларгониум
Родното място на растението е Южна Африка.

Използваема част на африкански пеларгониум
Употребяемата част на растението са неговите корени.

Химичен състав на африкански пеларгониум
В корена на африканския пеларгониум се съдържат галова киселина, метилови естери на галова киселина, катехинови полифеноли (катехинови димери), галокатехин, протеини, минерали, хидроксикумаринови деривати, кумаринови гликозиди, бета-ситостерол.

Надземните части на това растение съдържат галова киселина, кумарини, кверцетин, дихидрокемпферол, таксифолин, лутеолин, витексин, изовитексин, ориентин, изоориентин, епигалокатехин, циклоларицирезинол.

Лечебни свойства и приложение на африкански пеларгониум
Коренът е бил използван в продължение на векове като традиционно билково лекарство в Южна Африка. В края на 19-ти век продукт, направен от него придобива популярност в Англия като лек за туберкулоза.

Билката отдавна се използва за лечение на кашлица, болки в гърлото, запушвания на дихателните пътища и други респираторни заболявания. Проучванията показват, че екстракти от растението могат да се използва при лечение на остър бронхит, остър тонзилофарингит при деца, обикновена настинка. Екстракти от корена на билката влизат в състава на различни билкови лекарства. Тя е основно предназначена за лечение на остри, неусложнени инфекции на горните дихателни пътища. Доказано е безопасното и ефективно лечение с нея на остри инфекции на горните дихателни пътища (споменатите вече бронхит, тонзилофарингит, синузит и обикновена настинка).

Предварителни данни показват, че Pelargonium sidoides може да намали продължителността на обикновена настинка и да помогне за лечение на симптомите й. Тя може също така да осигури защита за хора, страдащи от белодробни заболявания, чрез облекчаване на обострящата симптоматика.

Установено е, че екстракти от нея могат да бъдат ефективни и при лечението на остър риносинуит и простуда при възрастни и облекчаване симптомите на остър бронхит при възрастни и деца.
Други изследвания показват, че екстрактите от P. Sidoides са по-ефективни при лечение на пациенти с остър бронхит, отколкото плацебо (обичайните медикаменти). Доказани са значителни антибактериални свойства на африканския здравец срещу мултирезистентни щамове Staphylococcus aureus.

Pelargonium sidoides има антиинфекциозни свойства. Помага в борбата с вирусите и стимулира имунната система. Може да бъде в състояние да се бори с инфекция с Helicobacter Pylori, причиняващ стомашни язви. Pelargonium sidoides може също да намали репликацията на вируса на херпес симплекс.

Установено е, че 3-годишните коренища на африканския пеларгониум съдържат оптимално количество активни съставки. В момента растението се отглежда в специализирани ферми в Южна Африка с помощта на екологични методи.

Източник: https://medpedia.framar.bg